Mis lecciones de dinero: mamá me enseñó a ahorrar, pero también a disfrutar la vida

Mina pengarlektioner: mamma lärde mig att spara, men också att njuta av livet

Jag antar att det handlar om balans. Jag förlorade min mamma för 10 år sedan när jag bara var 59 år gammal. Han hade sparat pengar hela sitt liv och hade alla dessa pensionsplaner, men han kom aldrig dit.

Det lärde mig att balansera det du behöver idag med det du behöver för framtiden. Naturligtvis måste du spara pengar till pension och nödsituationer, men du behöver också pengar på vägen för att njuta av livet, åka på semester, ta lite gin.

Ibland säger jag till folk att man inte kan ta med sig pengar, men man kan spendera dem på meningsfulla saker.

Jag är gift och har två barn, 17 och nio år gamla, och jag bor i Kent. Vi flyttade från Herne Bay, där vi hade ett enfamiljshus med trädgård, till landsbygden nära Canterbury för ett par år sedan. Jag gillar att vara utomhus och kände mig låst på mitt kontor. Jag ville balansera mitt arbete med att vara utomhus.

Det är mycket tystare här och nu har vi fem alpackor i vår trädgård, som jag kan se från mitt hemmakontor.

Allt började efter att jag köpte min man en kupong för alpackavandring, i ett klassiskt fall att köpa en present till någon som du verkligen vill ha till dig själv. Vi gjorde det och blev kära i dem.

De är husdjur, vi tjänar inte riktigt pengar på dem, även om min man säljer gödseln längst ner i trädgården. Någon gång skulle vi vilja bygga ett besökscenter så att andra kan komma och njuta av att se dem också.

En del av det balanserade förhållningssättet till pengar är att vara uppmärksam på dina utgifter och finansiella mål och att inte slösa bort dina pengar. Om du har en dröm som kräver pengar, vare sig det är en semester eller en bil eller vad som helst, måste du ta ett aktivt beslut att spara en fast summa pengar varje månad. Många har en dröm men gör ingenting åt det. Drömmen är fortfarande en dröm.

Att inte organisera eller säga att jag ska lägga undan det som blir över i slutet av månaden fungerar ofta inte eftersom pengarna slutar spenderas på andra saker.

Det finns människor där ute som är så noga med att inte spendera för mycket att de inte slutar njuta av det de har. Det finns andra som går åt andra hållet och spenderar allt. Det första steget är medvetenheten om vilka pengar som går in och vad som går ut.

Många frågar om det nu är ett bra tillfälle att investera. Jag tror att folk är väldigt försiktiga med att se bra ut om andra inte är det.

4 sätt att refinansiera räntorna för studielån

KLICKA FOTO SE MER ↑ ↑ HÄR PÅ GANARDINEROPORINTERNET.ME VI VISAR DIG Letar du efter ett sätt att tjäna extra pengar online och arbeta deltid online? Ett deltidsarbete som inte tar mycket tid? Ett gratis och flexibelt onlinejobb som du kan göra hemifrån? Så jag skulle säga att den här toppen är för dig, missa inte tillfället, registrera dig och arbeta var och en dagligen och få förmåner för det. ← KLICKA FOTO SE MER

Andra menar att det nu är ett bra tillfälle att få ordning på sin ekonomi eftersom de är mer hemma och har mer tid att tänka efter och agera efter. Det gäller självklart inte föräldrar med hemmavarande barn!

Det finns några saker att tänka på att undvika. Jag tror att det handlar om att se till att du inte lägger alla dina ägg i en korg. Ha lite pengar i nödsparande. Om din inkomst är rörlig så bör du överväga att ha dessa reserver så att du alltid får betalt.

Det handlar också om att hålla dina utgifter i schack och inte låta dem springa ifrån dig.

När det gäller mina egna pengar har jag pengar på ett kontantsparkonto, samt några Premium Bonds. Jag har långsiktiga investeringar i pensioner och ISAS. För investeringar och pensioner ligger marknaden på en låg nivå, men återigen är det långsiktiga produkter.

Claire Sweet är pengacoach på Peace Together Money Coaching. Förutom att vara finansiell rådgivare brinner hon för miljön.

Har du en läxa du har lärt dig om pengar som du skulle vilja dela med dig av? Skicka ett mail[email protected]moneywise.co.uk